Dancing on the Edge Urgent artistic dialogues with the middle east

Tags

project

Meet the Artist – Open Studio

 

Meet the Artist wordt opgedragen aan Mariam Hammoud

De vestiging van veel nieuwe, getalenteerde Arabische theatermakers in Europa en Nederland is een verrijking voor de kunstwereld. Niet alleen in aantallen, maar ook in diversiteit, intellect en perspectief is dit een welkome toevoeging aan het landschap. Wat maken deze kunstenaars en waar laten ze zich door inspireren? Hoe kunnen we ons met hun werk verbinden en wat zijn de vragen die zij stellen? Aan zichzelf, het Nederlandse publiek en de kunst sector? Ettijahat – Independent culture en Dancing on the Edge werken samen met Het Huis Utrecht om verbindingen te creëren.

Meet the artist belicht het werk van zes recentelijk in Europa gearriveerde Arabische theatermakers. Gedurende één hele dag, in verschillende ruimtes in Het Huis Utrecht presenteren zij hun artistiek onderzoek in een zelfgekozen vorm (scene, try-out, experiment, lezing etc.). In een open setting heeft het publiek een volle dag de kans elkaar en de makers te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Meet the Artist is een netwerkevent met als doel een aantal veelbelovende en meer gevestigde Arabische theatermakers in Europa een podium te bieden, hen constructieve feedback op hun werk te bieden en ons eigen blikveld op kunst te verruimen.

Dit programma is een samenwerking tussen Ettijahat – Independent Culture, Het Huis Utrecht en Dancing on the Edge.

Tijdens Meet the Artist is ook de hele dag de interactieve installatie van The Atlantis Project te bezoeken. Tegen het einde van de dag presenteert Dancing on the Edge Festival-exchange powerduo DOX (Nederlands)/Koon Theatre Group (Syrië/Libanon) hun nieuwste werk Grand Voyage.

THEATERMAKERS

Mey Seifan (Syrië/Duitsland) zet een aantal tenten op als onderdeel van Siesta, een performance installatie en continuatie van haar Syrian Dream Project, waarin ze een reis maakt door het collectieve onderbewustzijn van dromende Syriërs.

Mey Seifan is choreograaf en onderzoekt in haar werk de invloed van het (on)bewustzijn op het lichaam, zowel in het dagelijks leven als in tijden van oorlog.

Mohammed Diban (Syrië/Duitsland) neemt Sufi dans als uitgangspunt en probeert de filosofie en structuur ervan te verenigen met eigentijdse dans.

Mohammed Diban specialiseert zich in moderne dans. Recentelijk heeft Diban het dansgezelschap Harake in Berlijn opgericht.

Mohammad Abou Laban (Syrië/Duitsland) presenteert het aanstaande tweede nummer van het tijdschrift A Syrious Look, waarin ontheemde schrijvers, denkers, kunstenaars en verhalenvertellers zich op het concept van de vijand bezinnen. Hebben we een vijand nodig? Blijven onze vijanden hetzelfde op nieuwe plekken of in tijden van vrede?

Mohammad Abou Laban is scenario- en toneelschrijver, dichter, en journalist. Hij is één van de oprichters en eindredacteuren van het magazine A Syrious Look.

Mohamed el Deep (Egypte/Nederland) presenteert een work-in-progress en stelt zich open voor vragen en feedback. Hij onderzoekt de notie van communicatie voor taal. Waren we mensen voordat we spraken? Waarom hebben we taal nodig om ons te definiëren?

Mohamed el Deep is een ervaren performer en theaterproducent. De focus van zijn werk ligt op het onderzoeken van uiteenlopende sociale thema’s.

Mariam Hammoud (Libanon/Duitsland) was een actrice en regisseuse.

Op 1 november 2017 heeft ons het verschrikkelijke nieuws bereikt over het overlijden van Mariam Hammoud op 31 oktober 2017. Mariam zou deelnemen aan Meet the Artist. Gedurende de dag zal er worden stilgestaan bij haar overlijden. 

Amira Chebli (Tunesië/Frankrijk) presenteert In my place, een voorstelling met videoproject en feministisch werk dat vrouwen, inclusief Chebli zelf, portretteert en de relatie die zij met zichzelf hebben door beweging van het lichaam as expressiemiddel onderzoekt.

Amira Chebli is danseres en actrice, geïnteresseerd in projecten die op het snijvlak liggen van politiek, feminisme en het publieke domein. Ze werkt momenteel aan Lemon Pie, een theater- en dansvoorstelling.

Praktische info: Inloop is vanaf 9:30. Het is ook mogelijk om lunch te bestellen. Deze is alleen beschikbaar als die vooraf is besteld via deze link!