Dancing on the Edge Urgent artistic dialogues with the middle east

project

DOTE Why Theatre XL

 

DOTE Why Theatre XL: Radical Resilience is een paneldiscussie toegewijd aan het werk van twee vrouwelijke theatermakers, Atefeh Tehrani (Iran) en Shaymaa Shoukry (Egypte), die hun nieuwste voorstellingen op Dancing on the Edge Festival 2017 presenteren. 

Zowel Tehrani als Shoukry zijn beiden autodidact en werken vaak met dansers die geen professionele opleiding hebben gehad. Hun persoonlijke bewegingstaal hebben ze ontwikkeld op plekken waar het vaak moeilijk is hun werk op openbare of professionele podia op te voeren. Radicale veerkracht (Radical Resilience) is wat de performers in hun werk belichamen. Tegelijkertijd beschrijft het hun houding als theatermakers.

Wat is hun persoonlijke interpretatie van veerkracht? Hoe verhoudt veerkracht zich tot de thema’s in hun werk: het geheugen en identiteit? En hoe wordt herhaling in beweging gebruikt als methode om de veerkrachtige lichamen in hun werk betekenis te geven?

Aansluitend op de paneldiscussie biedt Stadsschouwburg Utrecht Café een betaalbare Dancing on the Edge Festival daghap. De voorstelling Café Lethe start om 20.30 in De Blauwe Zaal.

Voorafgaand aan de paneldiscussie is er de DOTE Why Theatre XL: Dance Workshop in Parnassos van 10.00 tot 12.00 uur voor studenten van de opleiding Theaterwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. De studenten zullen zich verdiepen in de artistieke ontwikkeling en het praktijkgericht onderzoek van de Iraanse kunstenares Maryam Bagheri Nesami, die ook speelt in de avondvoorstelling Café Lethe.

DOTE Why Theatre XL ook meemaken?

De paneldiscussie Radical Resilience is openbaar en gratis te bezoeken. Deelname aan de workshop in de ochtend is mogelijk, maar vraagt om enige voorbereiding. Stuur daarvoor een mail naar Laura Karreman via L.L.Karreman@uu.nl.

DOTE Why Theatre XL is een samenwerking van de Universiteit Utrecht, Het Huis Utrecht en Dancing on the Edge, met dank aan de Stadsschouwburg Utrecht.