Dancing on the Edge Urgent artistic dialogues with the middle east

Tags

project

Installatie: The Atlantis Project/Sea of Stories

(SYRIË/LIBANON/NEDERLAND)

Een interactieve installatie van levende verhalen

Zijn we in staat onze angst voor de ander en de illusie van een vaste identiteit te overwinnen? Makers Lina Issa en Mayar Alexan gebruiken in hun artistieke onderzoek The Atlantis Project de zee, letterlijk en figuurlijk, als een metafoor en bron van inspiratie om verschillende ‘stromen’ van mensen, identiteiten en verhalen in onze samenleving te bestuderen. Issa en Alexan hebben werksessies gehouden met verschillende groepen deelnemers elk met een  persoonlijk relatie met de zee. De deelnemers worden coauteurs, en hun verhalen worden onderdeel van één collectief verhaal, zonder de individuele eigenheid te verliezen. Het project is een aanzet tot een open, levend en groeiend archief, waarbij het publiek in de installatie wordt uitgenodigd verhalen te ontvangen en door te geven.

The Atlantis Project is een spin-off en verdiepend onderzoek naar de thema’s van de locatievoorstelling A Ticket to Atlantis, waarin de relatie tussen de zee en het menselijk lichaam centraal staat. Deze voorstelling speelt tijdens het Dancing on the Edge Festival op het strand nabij het Zuiderstrandtheater in Scheveningen.

De zee bestaat uit duizend-en-één verschillende stromingen, elk met een andere kleur. Ze vlechten zich in en uit elkaar, als een vloeibaar kleed van adembenemende complexiteit. Dit zijn de stromen van verhalen (…) en omdat verhalen in de zee bestaan in vloeibare vorm, behouden ze hun mogelijkheid om te veranderen, om nieuwe versies van zichzelf te worden, om zich samen te voegen met andere verhalen en zo zelf andere verhalen te worden. In tegenstelling tot een bibliotheek van boeken, is deze bibliotheek niet dood maar levend” – Salman Rushdie, Haroun and the Sea of Stories (vrij vertaald)

concept Lina Issa in samenwerking met Mayar Alexan onderzoek Iris Spanbroek, Louise Cross gastonderzoeker Sara Guagnini facilitator Soula Notos fotograaf Giath Taha productie Dancing on the Edge met dank aan Natasja van ’t Westende, Satellietgroep, Jacqueline Heerema, Fazle Shairmahomed, Yvette Kopijn, MuZee, Café Zeemanshuis, Het Uiterjoon, en alle coauteurs duur 30′ taal Nederlands & Engels

Toegang tot deze installatie is gratis, maar het is wel nodig vooraf een tijd te reserveren. Klik hieronder op “Tickets” om locatie, dag en tijd te kiezen.